Friday, February 6, 2009

Samefolkets dag!





















I dag, 6. februar, er det Samefolkets dag. Mange har fått det med seg fordi samene i Karasjok har fått besøk av Kronprinsparet, som har hatt på samedrakt og kastet glans over dagen.


Samene har sitt eget parlament, Sametinget. Det holder til i dette flotte bygget som er tegnet av arkitektene Stein Halvorsen AS og Christian Sundby og fikk Statens byggeskikkpris i 2001.


Valget finner sted samtidig som Stortingsvalget og alle som er registrert i Samemantallet har stemmerett. Kravene til få registrere deg i samemantallet er at du oppfatter deg selv som same og, enten:
a) har samisk som heimespråk, eller
b) har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som heimespråk, eller
c) er barn av person som står eller har stått i manntalet
(kilde: http://www.samediggi.no/kunde/filer/Registrering%20N-Nordsamisk.pdf)

(registreringsskjemaet til samemantallet)

Sametingsvalg
I 2005 var det 12 538 personer med stemmerett ved sametingsvalget og 72,6 av dem stemte. Det var 19 partier som stilte til valg og 13 partier som kom inn på tinget, fordelt på 43 representanter. Det er ganske mange representanter i forhold til velgere. I snitt hadde hver representant 208 velgere, mens en stortingsrepresentant i snitt hadde 15611 velgere pr representant. Her ble det mye tall, men poenget var at ved Sametingsvalget teller hver stemme mye. Det er både de ”vanlige” partiene som stiller til valg, sånn som Arbeiderpartiet og FrP, men i tillegg stiller egne samiske partier. Av disse er Norske Samers Riksforbund størst, de fikk 26, 3% av stemmene ved valget i 2005.


Opinion følger Sametingsvalget!

Målingen vi gjorde for NRK Sami Radio vår i desember viste at Arbeiderpartiet er på frammarsj, de fikk 39,4% av stemmene http://www.nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.6347144/1.6347144. Tipper Jens Stoltenberg er litt misunnelig på sitt samiske søsterparti for denne oppslutningen...


Egil Olli med deler av sitt politiske team.Foto:Eilif Aslaksen/NRK

Oddasat er NRK samiradios TV kanal. Her fikk Opinionmålingen storstilt dekning http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/442902

No comments:

Post a Comment