Friday, August 27, 2010

Arbeiderparties problem?



Tross noe sprik når det gjelder prosentverdier, viser partibarometrene den seneste tiden en svekket oppslutning om Arbeiderpartiet. Nå skal man ikke være helt historieløs med hensyn til slike svingninger, det har gått både opp og ned de siste årene, men den langsiktige underliggende trenden er tross alt negativ.

Sosialdemokratiets eksistens hviler blant annet på kjerneverdier som solidaritet, samhold og fellesskapsorientering, og har som en grunnleggende forutsetning, i alle fall i vår del av verden, at det offentlige ivaretar en del sentrale samfunnsoppgaver som utdannelse og helsetjenester, herunder eldreomsorg.

Levestandarden og våre forventninger og krav til hvordan vi ønsker å ha det har steget voldsomt i løpet av en generasjon eller to. Mot en slik bakgrunn opplever mange at det ansvaret det offentlige Norge har for å ta vare på de eldste i samfunnet svikter. Ansvaret for en god pensjonisttilværelse har utviklet seg til å bli et individuelt ansvar. På denne måten vil tilliten til sosialdemokratiet undegraves. Kanskje er det her og i lignende skjæringspunkter Arbeiderpartiets hovedproblem ligger?

No comments:

Post a Comment