Thursday, October 13, 2011

NRK-lisens til besvær?


Vi i Opinion har stor moro av å bedrive vår egen ’fem på gaten’, en såkalt ’quick poll’ (forslag til fengende norsk betegnelse mottas med takk) på www.borgerpanelet.no. Her vil vi fremover legge ut et nytt spørsmål hver uke som våre borgere kan svare på (en spesiell rutine gjør selvsagt at man bare kan svare én gang). Akkurat nå var vi nysgjerrige på hvordan Ola & Kari stilte seg til NRK-lisensen, særlig med tanke på Regjeringens forslag om å øke den med 95 kroner i forbindelse med 2012-budsjettet (en økning på 3,8 %).

Svaralternativene er enkle og sjablongmessige, men tendensen er ikke til å ta feil av: 3 av 5 irriterer seg over lisensen, mens 1 av 5 betaler den med glede. Omtrent like mange (1 av 5) har ikke gjort seg opp noen oppfatning om dette.

Vi syns dette illustrerer et par interessante forhold: For det første er det paradoksalt at 'folk flest' (sic) uttrykker irritasjon over (for mye) reklame på TV. Sammenhengen mellom lisens og reklamefri sone er kanskje ikke åpenbar for alle?

For det andre tror vi NRK har en del ugjort kommunikasjonsarbeid knyttet til hva pengene faktisk går til. Det tror vi er oppdragende og displinerende internt og egnet til å skape positive holdninger blant lisensbetalerne. Undertegnede betaler til orientering fortsatt sin lisens med største glede. Lenge leve almenkrinkastingen!

No comments:

Post a Comment