Friday, February 26, 2010

Forbrukertilliten litt opp i februar

Avventende optimisme
Consumer Confidence Indeksen for Norge (CCI) steg med 0,5 poeng til 8,7 poeng i februar, opp fra 8,2 poeng i januar. Tilliten er 8,7 poeng høyere enn i februar i fjor.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene. Det er i hovedsak delindeksen for sparing som trekker CCI opp denne måneden, mens svakere tro på arbeidsmarkedet og landets økonomi trekker i motsatt retning.

- Forbrukertilliten stiger litt denne måneden, men fortsetter å ligge relativt flatt, slik den har gjort flere måneder på rad. Dette gjenspeiler noe usikkerhet blant forbrukerne og vi ser fremdeles en avventende optimisme, sier makroøkonom Mari Paulsrud i Opinion.
- Optimistene er likevel i flertall og indeksen er hele 16,2 poeng høyere enn bunnoteringen krisehøsten 2008, påpeker Paulsrud.

Fortsatt usikkerhet rundt renten og ledigheten
Indeksene for troen på egen økonomi steg svakt denne måneden, mens forventningene til landets økonomi falt. Flertallet tror likevel både at egen og landets økonomi vil være bedre om 12 måneder enn det er nå.
Det er fortsatt flere som venter høyere enn lavere arbeidsledighet fremover og et klart flertall venter høyere renter.
- Usikkerhet rundt utviklingen i både arbeidsledigheten og renten bidrar trolig til å holde fremtidstroen noe tilbake, sier Paulsrud.

Indeksen for om forbrukerne regner det som sannsynlig at de kommer til å spare de neste 12 månedene steg igjen i februar etter å ha ligget lavt den siste tiden.
- Denne delindeksen varierer en del fra måned til måned, men viser at et klart flertall har planer om å spare fremover, avslutter Paulsrud.


Målingen er tatt opp 11.-17. februar.
Kontaktperson: Mari Paulsrud, mobil: 906 21 079, e-post: mp@opinion.no

No comments:

Post a Comment