Wednesday, February 11, 2009

Produkttesting

Av og til bommer man på målgruppen ved produkttesting...

"Fairy Tale" for teleselskapene

For kun få år tilbake var Melodi Grand Prix et dølt program som alle hatet (men for så vidt alle så på allikevel). Nå har det våknet til live igjen og Norge har tatt etter Sverige og arrangere semifinaler i forkant av den nasjonale finalen. Semifinalene blir sett av mer enn 1 million nordmenn og har markedsandeler på over 60 % av TV-titterne. Hvem som skal gå videre og hvem som skal vinne skal jo avgjøres av folkets røst, og vi ringer og vi tekster for harde livet (ikke noe 1000 landsrep. her nei). Til teleselskapenes store glede. Fordi det er jo viktig for oss hvem som kommer til finalen… Vi vil jo si vår mening…

Ikke nok med at det er uttagningsrunder men det skal også holdes en ”Siste sjanse” der man ikke bare skal stemme i én runde men man skal stemme i mange runder ved at to og to artister settes opp mot hverandre for å kåre en vinner og så skal vi ha en ny runde der vinnerne blant de som vant den første duellen skal kåres osv. Og vi stemmer og stemmer fordi det er jo viktig for oss om det er det er den pur unge duoen Foxy som går videre (Hun ene har visst vært med i Grand Prix junior tidligere – nå er de dressa opp som fruer i 30-årene på byen for første gang etter skillsmissen) eller om det heller skal bli de primalskrikende damene i Jane Helen (med opprevne nettingstrømper). Vi stemmer og stemmer på artister vi aldri har hørt om tidligere (og som vi neppe kommer til å høre mer om heller..)

Og når vi har klart å stemme vår favoritt fra ”Siste sjansen” frem til finalen blir vi vel glade og fornøyde og kan la SMS-tommelen hvile? Å nei da… i finalen har vi jo våre andre favoritter allerede, som vi skal stemme på – frem med mobilen. (Og husk at barna i huset må få et ekstra kontantkort nå i travle Grand Prix stria. De må jo settes inn i gode norske tradisjoner og lære seg å stemme). I finalen skal det stemmes på andre artister. Der er våre favoritter den kortkjolede ”jente”kvarteten Velvet (minst en av de lyver visst på alderen går det rykte om…) og Tone fra Sogndal (i uskyldshvitt, og søt som det søteste syltetøyet fra Lerum).

Men Grand Prix sesongen slutter ikke med det. Den blir til Eurovision Song Contest (ESC) med semifinale 1 og semifinale 2 og grand finale. Og der skal det også stemmes selvsagt – tre dager til ende. Og telesekskapene fryder seg. Men så kommer antiklimakset. Selvsagt vinner en av de tidligere sovjettiske lydrikene (kanskje blir det Aserbadjan i år..) eller ett av balkanlandene (under ESC-avstemningen legges alle konflikter ned og man er tilbake til Jugoslaviaidyllen). Og vi sitter igjen og klager; det er jo ikke noe poeng å stemme, det er jo avgjort på forhånd – østeuropa vinner.

Men kanskje blir både norske og proteksjonistiske østeuropeeres hjerter smeltet av Ivo-Caprino-sjarmtrollet Alexander (med hviterussiske aner) slik at det blir et ”Fairy Tale” også for han i tillegg til teleselskapene…

Tuesday, February 10, 2009

Kollektiv rastløshet

Den norsk-amerikanske antropologen Anne Kirah hevder (indirekte) at nordmenn lider av en genetisk kollektiv rastløshet. Ingen andre land er det så vanlig å fikle med mobilen når vi ’ikke har noe å gjøre’. Slike påstander gjør oss naturligvis voldsomt nysgjerrige. I dette tilfellet i den grad at vi gjennomførte en spørreundersøkelse i et landsrepresentativt utvalg på 500 personer.

Vi stilte følgende spørsm
ål: "Når du befinner deg i en typisk ‘ventesituasjon’ (f eks på holdplass, på offentlig kommunikasjon, el l), hender det da at du tar frem mobilen for å sende melding, sjekke nyheter, spille spill, osv aldri, sjelden, av og til eller aldri?"

Langt over halvparten av oss fikler, formidabelt nok svarer tre av to nordmenn at det gjør de ofte, men kvinner og folk under 30 fikler mest. Denne bloggeren konstaterer at han midt i nest eldste aldersintervall og derme
d en digital innvandrer slik Rupert Murdoch formulerte det, føyer seg pent inn i en gruppe som fikler langt mindre. Men er det egentlig retningsløs rastløshet eller bekymring for ikke å være påkoblet som er drivkraften?

Til høyre ser du svarfordelingen på spørsmålet "I sin alminnelighet – synes du at du mottar for mange SMS’er, passe mange, eller for få?" Det er påfallende hvor mange flere under 30 år som oppfatter at de mottar for få SMS'er. Sosialt stress? Redd for å falle utenfor? Vi som drar oss mot 50 syns i grunnen det er bra som det er. Selv tilhører jeg mindretallet som får alt for mange.







Etisk forbruk

Forbrukerne er opptatt av etikk når de handler møbler og interiørvarer. I en undersøkelse Opinion har utført i samarbeid med Norges Varemesse og Initiativ for etisk handel sier flere enn 7 av 10 at det er viktig for dem at møblene og interiørvarene de kjøper er produsert på en ansvarsfull og etisk god måte. I etikkbegrepet legger forbrukerne både forhold knyttet til arbeidsforholdene, som det at arbeiderne har en lønn de kan leve av, at de ikke blir utsatt for helsefare i produksjonen, og fravær av barnearbeid. Videre er også forbrukerne opptatt av at produksjonen foregår på en måte som ikke er miljøfarlig for nærmiljøet.

Kundene synes imidlertid at det er vanskelig å vite om møblene og interiørvarene som selges i norske butikker er produsert på en etisk forsvarlig måte. Kun 10 % synes dette er enkelt. Det er verken tilstrekkelig merking, kunnskap hos personalet eller informasjon på leverandørenes/butikkenes nettsider. Kundene vil altså handle etisk – eller mer trolig så vil de UNNGÅ å handle uetisk – men de klarer ikke å orientere seg der ute, og mange gir mer eller mindre opp. I alle fall kommer etikken mer i bakgrunnen når man ”bare MÅ ha den sofaen”.

Forum for utvikling og miljø har nylig gjort en kartlegging der 17 merker og 18 butikkjeder er blitt kartlagt i forhold til miljø, arbeidsmiljø, dyrevern og miljømerking og er basert på selskapenes selvrapportering. Funnene er varierte, og IKEA, Nike og Bohus blir plassert nederst på listen når det gjelder det å kunne dokumentere godt etisk arbeid, mens H&M blir trukket frem som et godt eksempel. I en kommentar til resultatene uttaler kommunikasjonsrådgiver Charles Michelson hos IKEA til vl.no at IKEA-merket i seg selv skal være en god nok forsikring om at produktene er trygge.


http://www.forumfor.no/Artikler/5092.html

http://www.vl.no/samfunn/article4075946.ece

Michelson får til dels støtte for sitt syn i vår undersøkelse om etisk handel. Selv om forbrukerne i liten grad finner dokumentasjon for etisk produksjon ute i butikkene så mener nesten 6 av 10 at man har en slags garanti for at produktene er etisk produsert når man holder seg til kjente merkevarer eller handler hos de etablerte butikkjedene og varehusene. Dette er imidlertid et generelt synspunkt. Svært få av deltagerne i undersøkelsen kunne fremheve noen merker eller butikker som profilerer seg med at de er spesielt gode på etisk handel. Så her er det posisjoner å ta…

Sunday, February 8, 2009

Makt og målinger














Leger og politimenn er bortskjemte med det; filmer og serier som fremstiller yrket deres på en glamorøs og ærefull måte. Er litt mindre av det i analyseverdenen. Men desto gøyere når det først skjer. I går så jeg den danske serien Livvaktene som går på NrK. Statsminister Vestergaard er presset av dårlige meningsmålinger. På en sykkeltur i skogen snur han seg til spindoktoren sin og spør: – du, hva sier fokusgruppene? om en kvinnelig muslim i regjeringen? Jo da, svarer doktoren, det er fokusgruppene ”fullstendig ville med”, så vips så sagt så gjort, regjeringen har fått en kvinnelig kulturminister fra Iran.













Noen videre hakk opp på glamourstigen finner vi ”pollsterne” i den amerikanske suksess-serien West Ving. Her har særlig den vakre, og døve, Joey, spilt av Marlee Matleen en betydningsfull rolle.





Se videoen under eller spol deg frem til scenen ca 3 minutter ut i klippet der Josh legger frem sin lille utfordring:










”Joey, we need you to put a poll in the field
You’ve got to come up with
a model, that gets us the answers we need
Without asking the questions we
can’t ask
You’ve gotta come up with a model by yourself
You’ve gotta
break down the results by yourself
Not even the callers can understand the
questions they’re asking
And you’ve got to do it all in 96 hours”


http://www.youtube.com/watch?v=QVIaGWkdpYo&feature=PlayList&p=3FB03103BBDF31BC&playnext=1&index=19

En drøm av et oppdrag selvfølgelig. Vet ikke helt hvem den norske ekvivalenten av Josh er, statssekretær og tidligere informasjonssjef for Jens, Thorbjørn Giæver Eriksen kanskje? Ring oss da vel :-)



Friday, February 6, 2009

Samefolkets dag!





















I dag, 6. februar, er det Samefolkets dag. Mange har fått det med seg fordi samene i Karasjok har fått besøk av Kronprinsparet, som har hatt på samedrakt og kastet glans over dagen.


Samene har sitt eget parlament, Sametinget. Det holder til i dette flotte bygget som er tegnet av arkitektene Stein Halvorsen AS og Christian Sundby og fikk Statens byggeskikkpris i 2001.


Valget finner sted samtidig som Stortingsvalget og alle som er registrert i Samemantallet har stemmerett. Kravene til få registrere deg i samemantallet er at du oppfatter deg selv som same og, enten:
a) har samisk som heimespråk, eller
b) har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som heimespråk, eller
c) er barn av person som står eller har stått i manntalet
(kilde: http://www.samediggi.no/kunde/filer/Registrering%20N-Nordsamisk.pdf)

(registreringsskjemaet til samemantallet)

Sametingsvalg
I 2005 var det 12 538 personer med stemmerett ved sametingsvalget og 72,6 av dem stemte. Det var 19 partier som stilte til valg og 13 partier som kom inn på tinget, fordelt på 43 representanter. Det er ganske mange representanter i forhold til velgere. I snitt hadde hver representant 208 velgere, mens en stortingsrepresentant i snitt hadde 15611 velgere pr representant. Her ble det mye tall, men poenget var at ved Sametingsvalget teller hver stemme mye. Det er både de ”vanlige” partiene som stiller til valg, sånn som Arbeiderpartiet og FrP, men i tillegg stiller egne samiske partier. Av disse er Norske Samers Riksforbund størst, de fikk 26, 3% av stemmene ved valget i 2005.


Opinion følger Sametingsvalget!

Målingen vi gjorde for NRK Sami Radio vår i desember viste at Arbeiderpartiet er på frammarsj, de fikk 39,4% av stemmene http://www.nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.6347144/1.6347144. Tipper Jens Stoltenberg er litt misunnelig på sitt samiske søsterparti for denne oppslutningen...


Egil Olli med deler av sitt politiske team.Foto:Eilif Aslaksen/NRK

Oddasat er NRK samiradios TV kanal. Her fikk Opinionmålingen storstilt dekning http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/442902

Thursday, February 5, 2009

Du skal få en dag i mårå!


27. januar arrangerte Opinion og datterselskapene Bengal og Makrosikt trendseminaret Scandinavian Futures 2009 under tittelen "Du skal få en dag i mårå!". 

Rekordmange deltagere fant veien til Litteraturhuset i januarkulda for å få inspirasjon og ny innsikt for å møte skandinaviske forbrukere i et marked preget av finanskrise.

Her ser vi Hanne Hoftun i samtale med bloggkometen Ida Wulff. De snakket om bloggernes inspirasjon, motiver og påvirkningskraft.